Miért jó, hogy tekintsünk a stratégia tervezésre?

A stratégia tervezés definíciója

Mi is jelent az a stratégiai tervezés? Tulajdonképpen nincs szabványos deffiníciója. A stratégiai tervezést sokféleképpen definiálják, többféle megközelítést használnak.
A stratégiai tervezés mindig egy előre kigondolt cél érdekében megvalósítandó összetett folyamatsor. A tervezés lényege az, hogy az intézményt, a könyvtárat olyanná alakítsa, ami megfelel a vele szemben támasztott igényeknek. A stratégiai tervezés a környezeti változások és a könyvtár lehetőségeinek összevető vizsgálatán alapszik.

A stratégiai tervezés feltétele a jövő építésének. A stratégiai tervezés folyamatos tevékenység, amely mindig hosszabb távot ölel át. A hosszabb táv valódi hosszát a vállalkozás által kitűzött célok elérhetősége és a tevékenységek jellege határozza meg. A stratégiai tervezés olyan folyamatosan végzendő komplex folyamat, amely a jövőben megvalósítandó tényleges stratégián alapszik. Összefüggő célok együttese, amely a kitűzött időszak alatt megvalósítható. A stratégiai tervezésben minden tevékenység, minden taktikai lépés a végső cél elérését szolgálja.

stratégia tervezés

A stratégiai tervezés a dinamikus tervezés alapillére, eszköze. A könyvtári makro és mikro környezet megismerése az első lépés. Az ismeretekből levont következtetéseket kell alkalmazni az alapvető cél szem előtt tartásával, és folyamatosan szembesíteni a kitűzött célok megvalósíthatóságával. A stratégiai tervezt, ha megfelelően alkalmazzuk, cselekvés és jövő orientációjú, és az innovatív könyvtári menedzsment eszköze.

Tehát a stratégiai tervezés egy újfajta gondolkodási szemlélet. Nem csupán elvégzendő lépések egymásutánisága egy elképzelt és megvalósítandó cél érdekében. Ezen újfajta szemlélet segítségével a könyvtár követni tudja a társadalomban, a gazdasági életben történő változásokat, ezzel megadva magának az esélyt, hogy olyan dinamikus intézmény legyen, amely tevékeny alakítója és nem szenvedője a változásoknak. Egyszóval: a stratégiai tervezés a túlélés egyik alapja.

Partnerek:

Intim Wax, plasztikai sebész, házassági évforduló, papír írószer bolt, Criminal Lawyer Budapest, chiptuning, online marketing ügynökség, security guards

Intim wax legjobb plasztika a szeptest . com oldalon házassági évforduló papír írószer bolt Wikipedia Criminal Lawyer Budapest chiptuning referencia online marketing ügynökség security guards Intim Wax, házassági évforduló, papír írószer bolt, babaruha, Criminal Lawyer Budapest, chiptuning, online marketing ügynökség, security guards

Megfogalmazhatjuk úgy is, mint egy kommunikációs mód, mely a szervezet belsejétől a fenntartók felé és onnan visszafelé irányul, működik. A stratégiai tervezés egy ötletet generáló folyamat, eltérő, illetve összecsengő gondolkodásmódokat integrál. A jövőre irányul, mert megpróbálja előrejelezni, megteremteni és ellenőrzés alatt tartani azt. A változásra is sarkall, mert stratégiákat fejleszt ki arra, hogy a jelenlegi helyzetből hogy jussunk el egy jövőbeni állapotba. Mindemellett a stratégiai tervezés politikai csoportfolyamat és szervezeti tanulási folyamat is.